Omgekeerd Zoeken

Een telefoonnummer kun je vinden door te zoeken aan de hand van een adres, een naam of een naam van een bedrijf. Dat doe je in een telefoongids of online met een zoekmachine. Als je gebeld bent door een onbekend telefoonnummer en wilt weten wie er gebeld heeft, dan kun je op dezelfde manier ook deze informatie vinden. Het zoeken aan de hand van een telefoonnummer wordt ook wel omgekeerd zoeken genoemd. In dat geval ga je niet aan de hand van een naam of andere gegevens op zoek naar een nummer, maar aan de hand van een nummer op zoek naar een naam en andere gegevens.

 

Nummerzoeker

Het zoeken naar een telefoonnummer doe je, hoe kan het ook anders, met een nummerzoeker. Een nummerzoeker is een tool waarin je een telefoonnummer voert die vervolgens wordt onderzocht. Alle beschikbare informatie met betrekking tot het nummer wordt vervolgens getoond zodat je daar gebruik van kunt maken. De nummerzoeker is bedoeld voor het opsporen van informatie behorende bij mobiele telefoonnummers en bij vaste telefoonnummers. Om hier zelf naar te kunnen zoeken kun je zelf ook al een hoop doen. Zo kun je aan een telefoonnummer bijvoorbeeld zien wat voor type nummer het is of waarvandaan gebeld wordt.

 

Telefoonnummers herkennen

Het type telefoonnummer is vaak eenvoudig te herkennen. Aan de eerste paar cijfers van een nummer kun je al zien of het gaat om een vaste telefoonlijn of een mobiel telefoonnummer gaat. Een mobiel telefoonnummer bestaat altijd uit 10 getallen en begint met 06. De laatste getallen zijn een willekeurige volgorde aan verschillende cijfers die er voor zorgen dat elk telefoonnummer uniek is. Een vaste telefoonlijn bestaat ook uit 10 getallen, inclusief het netnummer. Een netnummer wordt altijd voor het telefoonnummer geplaatst en bepaald bijvoorbeeld vanuit welke regio er gebeld kan worden.

 

Netnummers

Netnummers worden ook wel kengetallen genoemd. Er zijn verschillende soorten netnummers die gebruikt kunnen worden in combinatie met een telefoonnummer. Een niet regio gebonden kengetal is een netnummer dat bijvoorbeeld door bedrijven gebruikt kan worden. Denk daarbij aan telefoonnummers die gratis zijn en beginnen met 0800 of lijnen waarvoor je kosten betaald als je daarnaartoe belt. Dat zijn telefoonnummers die gebruik maken van 0900. Netnummers die wel regio gebonden zijn hebben vaak een lengte van 3 getallen als het om een grote regio gaat en 4 getallen als het om een kleiner gebied gaat. Een netnummer bepaald dan vanuit welke regio er gebeld kan worden.

 

Abonneenummer

Aan de hand van het netnummer kun je zelf dus al aflezen waarvandaan er gebeld wordt. Om bij een specifiek persoon of bedrijf te kunnen komen bij het uitvoeren van een omgekeerde zoekopdracht, moet het telefoonnummer ook uniek zijn. Na het netnummer komt dan ook het abonneenummer. Dat is een unieke samenstelling van cijfers die samen met het kengetal gebeld kan worden. Heeft het kengetal 3 cijfers, dan is het telefoonnummer 7 cijfers lang. Heeft het kengetal 4 cijfers, dan telt het abonneenummer 6 getallen. Zonder netnummer kun je regionaal ook van vast naar vast bellen.