Wie heeft Gebeld

Als je op zoek gaat naar een telefoonnummer, dan doe je dat door gebruik te maken van een zoekfunctie waarbij je het adres en de naam van een persoon of bedrijf kunt invoeren. Als je gebeld bent door een onbekend nummer, dan kun je op nagenoeg dezelfde manier ontdekken van wie het nummer is en dus ook wie jou gebeld heeft. Dat wordt ook wel omgekeerd zoeken genoemd. Bij omgekeerd zoeken maak je gebruik van een nummerzoeker waarin je het telefoonnummer voert. Aan de hand van het telefoonnummer kan de software dan online gaan zoeken naar alle bekende informatie met betrekking tot het nummer. Op die manier kun je een naam en adres krijgen.

 

Kun je alles vinden?

Het antwoord op deze vraag is simpel: “nee, je kunt niet alles vinden”. Dat komt omdat de meeste informatie van mobiele telefoonnummers niet geregistreerd staan in bijvoorbeeld een telefoongids. Een andere reden is dat de gegevens van consumenten door strenge privacy wet- en regelgeving op de best mogelijke manier beschermd worden. Je kunt dus niet altijd achterhalen van wie het telefoonnummer is. Als je gebeld bent door een mobiel telefoonnummer, dan is het wel verstandig om dit eerst op te zoeken om te voorkomen dat je te maken krijgt met oplichters. Overigens zijn mobiele telefoonnummers die door bedrijven geregistreerd zijn vaak wel volledig te vinden.

 

Opbouw van telefoonnummers

Telefoonnummers bestaan uit verschillende reeksen met getallen die gecombineerd samen 1 nummer vormen. Mobiele telefoonnummers in Nederland beginnen bijvoorbeeld altijd met de getallen 0 en 6. Daarna komen 8 cijfers die in een willekeurige volgorde staan. Dit zijn ook willekeurige cijfers die ook vaker voor kunnen komen. Doordat er talloze verschillende cijferreeksen gebruikt worden, is elke mobiele aansluiting dan ook voorzien van een eigen uniek telefoonnummer. Voor het bellen naar een mobiel nummer hoeft er geen gebruik te worden gemaakt van een netnummer.

 

Netnummer

Dat is wel het geval als je belt met een vast telefoonnummer. Een vaste telefoonlijn is altijd voorzien van een telefoonnummer die wordt voorgegaan door een netnummer. Netnummers kunnen dienen voor bedrijven, servicelijnen of kunnen gebonden zijn aan een regio. De laatste soort netnummers komen dan ook het meest voor. Zo heeft elke regio in Nederland zijn eigen netnummer waaraan een telefoonnummer herkend kan worden. Dit netnummer wordt gebruikt om van het ene gebied naar het andere gebied te kunnen bellen. Netnummers in Nederland bestaan uit 3 getallen als het gaat om een zeer grote regio of 4 getallen voor kleinere regio’s.

 

Abonneenummer

Het abonneenummer van een vaste telefoonlijn is het daadwerkelijke telefoonnummer. Dit nummer bestaat uit 6 cijfers als het netnummer 4 cijfers heeft of uit 7 cijfers als het kengetal uit 3 cijfers bestaat. Het abonneenummer is het unieke telefoonnummer dat bij een telefoonlijn hoort. Deze getallen reeks bestaat dus, net als bij mobiele nummers, ook uit een reeks van willekeurige cijfers in een willekeurige volgorde. Als je binnen hetzelfde gebied belt met een vaste telefoonlijn naar een ander vast nummer, dan hoeft het netnummer niet gebruikt te worden.